Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ


Με την ευκαιρία της λήξης της θητείας των εκπροσώπων των σπουδαστών στα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ  Καβάλας πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση  απέναντι στο σπουδαστικό κίνημα να ενημερώσουμε τους σπουδαστές, και όχι μόνο, για τα όσα έχουν συμβεί στο προηγούμενο διάστημα στο τμήμα Μηχανολογίας καταγράφοντας συγχρόνως και τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μας.   
Εκφράζουμε λοιπόν σαν παράταξη τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μας για τα όσα έχουν συμβεί στο τμήμα Μηχανολογίας στο προηγούμενο διάστημα για τους παρακάτω λόγους και ζητάμε την άμεση λύση των ζητημάτων αυτών:
·         Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου του τμήματος δεν έγιναν πάντα με την δική μας συμμετοχή. Είτε επειδή δεν καλεστήκαμε έγκαιρα είτε επειδή γινόντουσαν σε μέρες και ώρες που δεν ήταν εύκολη η συμμετοχή μας.  Παράδειγμα  η συνεδρίαση λίγο πριν το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα ή αργότερα όταν είναι γνωστό ότι οι σπουδαστές δεν θα είναι στην Καβάλα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Ευτυχώς ύστερα απο πιέσεις μας αναβλήθηκε.
·         Παρά την απόφαση του Δ.Σ. μας της ΣΤΕΦ στις 15-6-10 για να δοθεί η βεβαίωση για το μάθημα Πραγματογνωμοσύνες σε σπουδαστές που τελείωσαν με το παλιό πρόγραμμα σπουδών, το τμήμα εξακολουθεί αδικαιολόγητα να μην δίνει την βεβαίωση αυτή παρά και την επιθυμία αποφοίτων μας αλλά και σπουδαστών μας.  Μέχρι σήμερα απόφοιτοι και σπουδαστές απαιτούν την λύση της εκκρεμότητας αυτής χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ευαισθησία από το τμήμα. Δεν είναι σωστό κάποιοι να έχουν πάρει την βεβαίωση και σε κάποιους άτυχους να το αρνούνται. Υπάρχει άνιση και αδικαιολόγητη μεταχείριση. Η παράταξή μας είχε βγάλει και καταγγελία για το ζήτημα αυτό. Ζητάμε να λυθεί άμεσα αυτό το ζήτημα!
·         Ενώ σε άλλα τμήματα οι έκτακτοι εκπ/κοί συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των τμημάτων με εκπρόσωπό τους (σε θέματα που τους αφορούν με δικαίωμα λόγου και οχι ψήφου), και παρά την απόφαση του Δ.Σ. μας  της ΣΤΕΦ να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι του Υπ. Παιδείας, στο τμήμα Μηχανολογίας δεν γίνεται εκπροσώπηση. Δηλαδή δεν έχει καλεστεί σε κανένα συμβούλιο του τμήματος ο εκπρόσωπος των Εκτάκτων εκπαιδευτικών. Τονίζουμε ότι σε άλλα τμήματα καλούνται κανονικά να μετέχουν. (με δικαίωμα λόγου όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία.)  Άραγε στο τμήμα αυτό γιατί ισχύουν άλλοι νόμοι;;  Τι έχουμε να κρύψουμε;
·         Από τις πληροφορίες που έχουμε δεν έχουν δοθεί οι πίνακες αξιολόγησης Εκτ. Εκπ. Προσωπικού στο σύλλογό τους ενώ οι πίνακες αυτοί έχουν δοθεί σε άλλα τμήματα και μάλιστα σε ορισμένα ΤΕΙ, όπως διαπιστώσαμε και εμείς, έχουν αναρτηθεί στο ίντερνετ καθώς δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Γιατί στο τμήμα αυτό υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Τι έχουν να κρύψουν; Ποιός τελικά φοβάται την διαφάνεια; Θέση μας είναι να δίνονται όλα τα έγγραφα και οι αποφάσεις του τμήματος που αφορούν το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για να υπάρχει ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και οι αναγκαίες παρεμβάσεις από τα σωματεία τους.
·         Οι συνεδριάσεις των Γ.Σ. δεν γίνονταν με κάλεσμα όλων των μελών, δηλαδή και των 50 περίπου που είναι μόνιμοι και έκτακτοι καθηγητές αλλά γίνονταν με  κάλεσμα για ορισμένα μόνο άτομα. Εξαίρεση αποτελεί η τελευταία Γ.Σ. του τμήματος αυτού γιατί έγινε ανάρτηση της Γ.Σ. και των θεμάτων της στο ίντερνετ για πρώτη φορά! Δεν έχει δοθεί εξήγηση γιατί μέχρι σήμερα δεν καλούνταν όλα τα μέλη της Γ.Σ. Οι συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών πιστεύουμε ότι θα έχει θετική επίπτωση στις σπουδές μας γιατί θα γίνεται δημιουργικός διάλογος και όχι αποφάσεις του ενός ή των λίγων.

·         Δεν έχουν γίνει Γ.Σ. στους Τομείς που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη όπως αναφέρει ο νόμος και τα θέματα πάνε κατευθείαν στην Γ.Σ. του τμήματος. Ανοίξαμε το site του τμήματος όπου αναφέρει ποιοι τομείς έχουν τρία μέλη.  Ξέρουμε την διαφορά του 2 από το τρία Μήπως υποτιμούν την νοημοσύνη μας; Εφόσον ο τομέας έχει 3 μέλη έχει υποχρεωτικά και Γ.Σ. για να πάρει αποφάσεις. Ζητάμε λοιπόν να γίνουν επιτέλους  Γ.Σ των τομέων όπως αναφέρει ο νόμος.
·         Στην Γ.Σ. του τμήματος που έγινε την Τρίτη 22-2-2011 συνέβησαν απαράδεκτα γεγονότα που δεν ταιριάζουν σε τριτοβάθμιο ίδρυμα, δηλαδή όταν ο εκπρόσωπος των εκτάκτων καθηγητών έβαλε κάποια διαδικαστικά ζητήματα (και με κάποιο έγγραφο που κατέθεσε), πριν την συνεδρίαση υπήρξε φραστική επίθεση σε βάρος του από τον προϊστάμενο του τμήματος με τον χαρακτηρισμό «ανέντιμος» και επειδή δεν ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό αναγκάστηκε ο εκπρόσωπος να αποχωρήσει. Στα πρακτικά της Γ.Σ. δεν αναφέρονται ούτε τα θέματα που έβαλε με έγγραφό του αλλά και ούτε το σοβαρό αυτό επεισόδιο σε βάρος του εκπροσώπου. Ένα  μέλος της παράταξής μας που ήταν παρόν μπορεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Ζητάμε να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά  ειπώθηκαν στον εκπρόσωπο των Ε.Ε. εάν θέλουμε να είμαστε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι ποδοσφαιρικό σωματείο. Οι μέθοδοι ψυχολογικού εκβιασμού τών συνδικαλιστών ανήκει σε μια άλλη περίοδο της ιστορίας. Στην δική μας είναι κατακριτέα.
·         Τέλος, δύο σπουδαστές μας είχαν πάρει μία συσκευή για την προετοιμασία της πτυχιακής τους και επειδή καθυστέρησαν  να την επιστρέψουν κατηγορήθηκε ο εκπαιδευτικός ότι την κρατάει παράνομα κλπ. Σε επικοινωνία όμως που είχαμε με τους σπουδαστές αυτούς (Δημήτριος & Επαμεινώνδας), μας είπαν ότι πράγματι είχαν σοβαρό λόγο καθώς είναι φαντάροι και οι δύο. Αντί λοιπόν να ανακαλέσει το τμήμα τις άδικες κατηγορίες αφήνει να εννοηθεί ότι οι σπουδαστές μπορεί και να μην την είχαν επειδή δεν έχουν δηλώσει ακόμα το θεμα της πτυχιακής.  Από τα στοιχεία που υπάρχουν όμως δεν συμβαίνει αυτό, εξάλλου η συσκευή δεν αγοράσθηκε ποτέ από το ΤΕΙ και ήταν προσφορά για χρήση από κάποιον προμηθευτή που δεν μπόρεσε να την προμηθεύσει τελικά και να κόψει τιμολόγιο για δικούς του λόγους που δεν μας ενδιαφέρουν.  Ζητάμε να μην αποφασίζονται ερήμην των ενδιαφερομένων αποφάσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια σπουδαστών και καθηγητών με αναληθή ή ανύπαρκτα στοιχεία.
Η παραπάνω ενημέρωση έχει σκοπό να προβληματίσει τους σπουδαστές και τους καθηγητές μας  και να δώσει ένα μήνυμα στους  φορείς της οποιασδήποτε εξουσίας στο ίδρυμα ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβόμενοι τους νόμους και τους θεσμούς και αποφεύγοντας να θίγουν με απαράδεκτο τρόπο υπολήψεις. Σε διαφορετική περίπτωση η παράταξή μας θα σταθεί απέναντί τους. Ο έλεγχος από την διοίκηση του ΤΕΙ στα κακώς κείμενα θα βοηθούσε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία αυτών που αυθαιρετούν στις πλάτες μας και να συνετιστούν.
Τέλος θα θέλαμε να καταγγείλουμε κάθε μορφή παραπληροφόρησης εργαζομένων με σκοπό την επίτευξη προσωπικών στόχων! 
ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ SOS
ΜΑΙΟΣ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου